Wednesday, 22 February 2017

Minggu Mesra Taman-25 Part 2


Jadi kesimpulannya program MMT ni akan diadakan pada 23-25hb September 2016 di Kem Bukit Perjuangan, Jelebu, Negeri Sembilan dengan peralatan yang tak cukup, dengan torchlight tak ada dan apa yang paling 'WOW' pada malam sebelum program tersebut ada buat perjumpaan untuk cara cara memasang khemah dan agihan kepada kmpulan masing masing. Ya Allah tak cukup dengan berita tergempar tentang camp hujung minggu ni selepas tu ada pula kita kumpulan dengan orang yang kita tak kenal. Okay it's fine lagipun kami ada dua kelas aja iaitu A dan B. Dan abang and kakak exco nak bagi macam ala ala kejutan lah kononnya ada student part 6 akan join sama tapi suprise tak nak bagitahu group mana. Ewaahh akak ni.

On 23rd Sept seawal jam 7pagi Farah dah bangun and siap siap nak pergi ke bustop FSPU sebab berkumpul kat sana. Beria tau Farah pinjam beg dari kawan matrikulasi Farah and powerbank juga sebab katanya memang tak disediakan plug kau akan totally jadi orang hutan *okay lebih*. Jadi perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk sampai di Kem Perjuangan apa lagi kita isi manfaatnya dengan tidur didalam bas.

Selepas bangun-tidur-bangun-tidur dah sampai di Kem Perjuangan, tempat dia memang betul betul tengah padang pasir. Panasnya tapi Farah buat buat cool semua orang tahu cuaca panas tapi hati panas siapa yang tahu kan? Eh? Kami jalan jalan aja semua diarahkan untuk duduk bawah satu kawasan tu nak bagi sedikit taklimat tentang camp ini. Tempat dia tak dinafikan memang lawa sungguh. 


Okay masing masing dah duduk ikut group masing , pemberian tag nama diberikan katanya kena simpan macam 'emas' lah kononnya. Such a kid but i like it. Ingat lagi tentang students part 6 ada join tu? Ada berapa orang entah lupa *faktor usia* tapi one of the students part 6 masuk group Farah and lelaki pula tu. Okay happylah bila lagi nak dapat abang senior kan? LOL. Selepas sedikit briefing dari EXCO PAMS kami pun kenalah mendirikan rumah tangga. EH? Khemas maksud Farah 😉 and to be honest ini first time Farah pasang khemah. HAHAH selalunya suruh ayah pasang khemah luar rumah. Tapi ini pasang sendiri and of course ada bantuan dari classmate sendiri.

From right : Adila, Aida, Su, Mida, me & Farihah 
Selepas mendirikan khemah itu kami dapat arahan untuk solat Zohor sekali dengan Asar yelah dah alang alang 2 marhalah jadi kita gunalah kan. Hehehe. Selepas solat itu kami diarah untuk kumpul dalam dewan sebab ada urgent thing katanya. Jadi kami pun berkumpul lah ikut kumpulan masing masing. and yang urgent thing tu is....
"Kita kena ubah sikit jadual sepatutnya kita masuk gua esok pagi kan tapi disebabkan ada satu group dari international hiking akan join juga masuk gua pada esok hari tapi disebelah petang jadi kamu nak buat petang ni ke atau pagi esok sebab saya tak kamu bertembung dengan group lagi satu takut tak selesa"
Sebab dengar khabarnya yang international hiking tu dari Taiwan. Jadi dengan sebulat suara kami pun katalah yang kami nak masuk Gua Pale pada petang ini tapi sebelum masuk gua, perut pun kosong jadi kita makan dahulu and guess what, makanan kena prepare sendiri. Hahahaha jadi kami masak instant aja which is spaghetti cabonara yang dalam tin.


Selepas dah lunch Farah pun tukar baju kepada warna lebih gelap katanya jangan pakai warna terang sangat nanti kena kejar dengan kelawar okay ini serious. Dan jangan lupa torchlight saya! Perjalan kammi nak kena masuk hutan tu ambil masa kira kira dalam 10 minit sebab gua ni tengah hutan jadi kenalah berjalan. Farah dah sayang gila dah seluar slack farah sebab dah kotor masuk hutan 😞 tapi apakan daya redah ajalan. Jadi masuk dalam hutan pun dalam lebih kurang 30 minit sampailah di pintu masuk Gua Pale, sebelum masuk ada guide kami memberikan sedikit info yang gua ini dulu tempat teduhan orang Jepun waktu zaman peperangan #InfoOfTheDay dan sebelum masuk , baca doa untuk keselamatan. 


Ini pengalaman baru juga bagi Farah, Farah ingatkan yang dalam gua ni panas yelah sebab dia tak banyak angin masukkan rupa rupanya Ya Allah sejuknya rasa macam nak tidoq dalam tu terus, batu dia sejuk siap ada airan air lagi dalam gua tu. Tapi satu aja yang kurang, gua ni sempit and batu dia sangat licin sebab berlumut sampaikan Farah tergolek dalam gua and dapat 'cederahati' oleh Gua Pale *thank you* perjalan kami dalam gua lebih kurang 2-3 jam sebab sempit satu dan ada satu caran yang agak ekstrem which is ada macam panjat tadi untuk kami naik yang bahagian lebih tinggi. Tak ada banyak gambar kat dalam Gua sebab takut gannggu kelawar dalam Gua. 


Setelah berliku liku dalam gua akhirnya berjala meloloskan diri dari gua. It such a good experience from PAMS hah inilah namanya love nature bukannya panjat bukit Broga 😀 sangat memenatkan mana taknya dengan kena merangkak kena tunduk dengan batu batu licin. Sangat mencabar and I love it soooo much!


To be continue...